Wandelcoaching, iets voor jou?

“Zeg, dat wandelcoachen, wat doe je dan precies? Coach je mensen zodat ze dan beter kunnen wandelen?” Eh nee, dat is dus niet wat wandelcoachen inhoudt. Maar wat dan wel?


Als coach help ik anderen om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Mijn rol is vooral faciliteren, begeleiden en goeie vragen stellen. Als cliënt ben je en blijf je verantwoordelijk voor je eigen ontwikkelingsproces: leren doe je zelf. Alles wat daar aan bijdraagt is meegenomen. Juist daarom voer ik de meeste coachgesprekken graag wandelend in de natuur. Want de natuur heeft een wonderbaarlijk effect op mensen. Je bent minder gestrest als je in een groene omgeving bent.


Positieve effecten van een natuurlijke omgeving

In het dagelijks leven krijg je continu prikkels: een drukke baan, veel verkeer en mensen om je heen, en natuurlijk een druk sociaal leven. Iedereen wil of vindt wel iets van jou. Je probeert aan de eisen van je omgeving te voldoen en zoveel mogelijk rekening te houden met anderen. Maar stress en oververmoeidheid liggen op de loer. Je herkent het vast wel, dat gevoel van rust als je even uit die drukte weg bent en een wandeling maakt in het bos of aan het strand. Er hoeft even niets en je voelt je meteen ontspannen.


Een natuurlijke omgeving kan je gezondheid positief beïnvloeden. Dat is wetenschappelijk bewezen. Zodra we in de natuur zijn verminderen de lichamelijke effecten van stress. Je kunt je beter concentreren, voelt je positiever, kunt helder denken en beslissingen nemen.


Visueel aantrekkelijk en stressverlagend

Hoe dat komt? Een natuurlijke omgeving sluit beter aan bij onze behoeften dan een stedelijke omgeving. De natuur heeft zachte ronde vormen en kleuren. Er zijn minder scherpe contrasten en het geluid is zachter. Bovendien kom je er minder mensen tegen dan in de stad, en heb je dus ook minder kans op mensen die iets van je willen. In de stad is alles geordend en strak georganiseerd. De natuur ‘doet’ gewoon maar. Daar kun je rondstruinen en vanzelf zien waar je uitkomt. Niets moet, je gaat even ‘uit je hoofd’ en krijgt ruimte en beweging.


Dat de natuur positieve effecten heeft, komt ook doordat je hier veel zich herhalende patronen ziet, ook wel fractalen genoemd. Kijk bijvoorbeeld maar eens goed naar een boom: eerst zie je de grote takken die uit de stam groeien. Bij elke grote tak zie je kleinere takken, die elk ook weer vertakken in steeds kleinere takken, helemaal tot de kleinste twijgen. Als je er op let, zie je overal in de natuur die zichzelf herhalende patronen. Wij mensen varen daar wel bij. Ons visuele systeem is zo ingericht dat we ze makkelijk kunnen verwerken waardoor we er graag naar kijken en ze ook stress verminderen. Vandaar dat gevoel van rust zodra je in een natuurlijke omgeving bent.


Het positieve effect van wandelen

De natuur is dus een positieve, prettige omgeving waarin je je kunt ontspannen en tot rust komt. Nu kun je er voor kiezen om hier op een bankje van te genieten, maar dan mis je de voordelen van een wandeling in de natuur. Bewegen zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat en dat zowel je creatieve linker hersenhelft als je logische rechter hersenhelft worden aangesproken. Dat kan je helpen om creatiever te denken en om negatieve patronen meer los te laten.


Door te bewegen in de buitenlucht maak je bovendien endorfine en serotonine aan, stoffen waar je een goed gevoel van krijgt. De productie van het stresshormoon cortisol neemt juist weer af, mits je er wel flink de pas in houdt. Wandelen werkt dus stressverlagend. Je voelt je na afloop vaak veel rustiger.


Ook het vooruit bewegen heeft positieve effecten. Hoe je je voelt heeft invloed op hoe je beweegt. Daarbij zijn positieve dingen vaak gelinkt aan vooruitgaan en negatieve dingen aan achteruitgaan. Maar het werkt ook andersom: wanneer je wandelt, maak je continu een beweging vooruit en dat verbindt je brein met positiviteit. Je zet dus letterlijk en figuurlijk stappen.


Wandelcoachen in de natuur

Het mag duidelijk zijn, wandelcoaching verbindt de positieve effecten van het wandelen en van een natuurlijke omgeving. Daar doe ik als coach nog een schepje bovenop door gebruik te maken van de natuur tijdens de coachwandeling. Zo gebruik ik metaforen in de natuur die je helpen om op een andere manier naar jouw situatie te kijken. Misschien besluit je de gebaande paden te verlaten of kies je voor dat ene onverwachte ruiterpad, waarvan je niet weet waar het naar toe leidt. Tijdens het wandelen kun je letterlijk je tempo verlagen en ervaren hoe dat voelt.


Nieuwsgierig geworden? Maak gerust een afspraak voor een kennismakingswandeling.