Neem nou de klaproos

Tijdens coachwandelingen vraag ik cliënten wel eens om een metafoor uit de natuur aan te wijzen. Waar zou je op willen lijken of wat staat symbool voor de situatie waar jij mee te dealen hebt. De antwoorden zijn bijna altijd verrassend, voor mij en voor de cliënt.


Metaforen helpen om je gedachten te verwoorden. Ze leiden vaak tot nieuwe inzichten doordat je steeds meer eigenschappen ziet, die eigenlijk ook op jouw situatie van toepassing zijn. Daardoor helpen ze om er op een andere manier naar te kijken.


Neem nou de klaproos. Spiritueel gezien staat de klaproos voor het hebben van vertrouwen in je eigen gevoel en luisteren naar je hart. De klaproos is een sterke bloem: ze kan overal groeien en bloeien en ze beweegt mee met wind en regen. Vind je haar na een flinke regenbui, kijk dan later nog eens. Na tegenslag komt zij telkens weer overeind. De klaproos is ook een eigenwijze bloem: pluk je haar, dan verwelkt ze, vrijwel meteen.


Klaprozenzaad ontkiemt niet in een stilstaande bodem. Klaprozen hebben een bodem nodig die in beweging is. Welke beweging dat is, maakt niet uit. Zolang de bodem in rust is, gebeurt er niets. Zodra de bodem echter beroerd wordt, ontkiemen de zaadjes die hier misschien al jaren op liggen te wachten.


Misschien is de klaproos wel de perfecte metafoor voor jouw situatie. Misschien ben je wel wat vastgeroest in je huidige werk en is er maar een klein beetje beweging nodig om kostbare talenten te laten ontkiemen.